tisdag 27 oktober 2009

5 böcker med jultema

1. Julmysteriet av Jostein Gaarder
Boken handlar om pojken Joakim som i en dammig bokhandel hittar en magisk adventskalender. I den får han följa med Elisabet på hennes långa resa till Betlehem. Det är inte bara en resa genom hela Europa och mindre Asien utan också en resa genom historien.

2. Julfritt av John Grisham
Den handlar om ett par som bestämmer sig för att inte fira jul. Parets dotter reser bort och föräldrarna, främst pappan, ser ingen mening i att fira jul. Hans teori är att de lägger ner allt för mycket på t ex julklappar och juldekorationer. Efter att ha övertalat sin fru får de båda gå igenom en hel del påtryckningar från bland annat grannarna, som alla har stora planer för julen. Tanken var att de två skulle spendera pengarna på en kryssning istället, men så blir det inte riktigt.

3. En julsaga av Charles Dickens
Berättelsen handlar om gamle Ebenezer Scrooge som får besök av sin döde gamle kompanjon Marleys vålnad en julaftonskväll. Han kommer för att varna Scrooge om att han kan gå miste om allt det goda som julen har att ge om han inte ändrar sitt egoistiska levnadssätt. Därför ska han få besök av julens tre andar som ska leda honom genom natten mellan julafton och juldagen. Andarna visar honom den gångna julen, den nuvarande julen och den kommande julen och får honom att bli varse sin elakhet och girighet.

4. En röd liten fågel i juletid av Fannie Flagg
Oswald Campbell får veta av sin läkare att han har högst några månader kvar att leva och tar läkarens råd att söka sig till ett varmare klimat för att sköta om sig. Oswald börjar njuta av livet och när julen kommer inträffar något så häpnadsväckande att de som är med aldrig kommer att glömma det.

5. Tragedi på en lantkyrkogård av Maria Lang
Den här boken handlar om Puck och Einar som firar jul i en liten by i Västmanland på 50-talet. Efter det tradionella julfirandet snubblar Puck över ett lik och rikskommissionen måste kopplas in för att lösa fallet.

5 kommentarer:

vitavillan sa...

Jag älskar både Julfritt och En julsaga.
En röd liten fågel... har jag också läst, på stranden förra sommaren :)
De andra två har jag inte läst, det får väl bli årets julböcker då!

Hanneles jul sa...

kul :)

Jeanette sa...

Jag har Julfrit på engelska, har inte läst hela men ÄLSKAR filmen!!

annette sa...

En julsaga spelas i Sthlm http://www.christmascarol.se/! Såg samma uppsättning fast med en annan teatergrupp på 90-talet någon gång. Riktigt julmysigt var det och så på sån riktig gammeldags engelska.

Julflickan sa...

Vitavillan - Jag har bara läst de två första faktiskt, så jag satsar på de andra tre som mina julböcker :)

Hanneles jul - Ja, det är riktigt skoj med julböcker. Jag gillar att läsa böcker.. så det är roligt att läsa böcker med jultema i juletid!

Jeanette - Ja, filmen är mysig :)

Annette - Vad mysigt det måste vara att så se en julsaga gestaltas så :)