torsdag 8 oktober 2009

Lagra glögg?

Jag tror inte att jag är ensam om att spara glöggflaskor från tidigare jular. Men går det att spara glögg hur som helst? Är det något man bör tänka på?

När det gäller starkvinsglögg så är det inga problem att lagra flaskorna i flera år. Det kan dock bli så att det bildas fällning (ett ofarligt grums i botten på flaskorna) som man bör sila bort innan man dricker glöggen. Antingen kan man låta flaskan stå upp under kanske ett dygn så fällningen åker ned i botten och därefter försiktigt hälla över glöggen till en karaff medan fällningen blir kvar i glöggflaskan. Om det är mycket fällning, eller om det är svårt att hälla över glöggen utan att fällningen följer med, kan man filtrera glöggen genom till exempel ett kaffefilter. Fällningen är ofarlig men kan smaka dåligt.


Den vanliga vinglöggen kan man inte lagra lika länge som starkvinsglöggen. Dels kan glöggen ha fått en tråkig smak och dels kan den, precis som starkvinsglöggen, ha fått fällningar. Precis som starkvinsglöggen är det ingen fara att dricka den, men ett tips är att provsmaka den innan den serveras så man vet att den verkligen smakar gott.


Även lättglöggen är ofarlig att dricka efter att ha lagrats men den har med allra största sannolikhet förlorat sin smak.

Information från Systembolaget och Laura Magasin.

4 kommentarer:

Dorpan sa...

jag har ingen aning jag heller, har en flaska starkvinsglögg från förrförra året... haha... kunde inte dricka det förra eftersom jag var gravid, man får öppna o kolla på 1a advent o se om det är drickbart=)=)

Julflickan sa...

Dorpan - Starkvinsglögg går ju att spara i flera år så bara du aktar dig för fällningen är det ju fritt fram ;)

Fridolin sa...

Tack för informationen. Har just funderat över om vi har två flaskor rävgift i skåpet men de verkar ju vara fullt drickbara...

Julflickan sa...

Fridolin - Jag var också lite fundersam över hur det stod till med mina glöggflaskor som stått i skafferiet. Ganska skönt att veta att de fortfarande är drickbara :)