torsdag 29 oktober 2009

Utmaning

Jag har antagit Snöflingans utmaning. Här kommer mina svar!

Alkoholfri glögg eller glögg med alkohol?
Oftast blir det alkoholfri men självklart blir det några koppar glögg med alkohol i också. I år kommer jag åtminstone testa Blossa 09 som redan är inhandlad.

Egen pepparkaksdeg eller färdigköpt?
Jag bakar inte särskilt mycket pepparkakor.. men som med allt annat blir det ju godare med egen. Jag är dock lite för lat för det så för min del brukar det bli färdigköpt.

Kokt julskinka, ungsbakad skinka eller kanske rentav ingen julskinka alls?
Jag är vegetarian så det blir ingen julskinka för min del.

Glittret i granen, horisontellt eller vågrätt?
Vårt sitter oftast horisontellt.

Dopp i grytan, eller inte?
Jag är som sagt vegetarian så det blir ingen dopp i grytan för mig. Åt det dock inte innan jag blev vegetarian heller då jag inte var särskilt lockad att testa.

Tomten kommer med klappar eller klapparna ligger under granen?
Vi har inga barn i vår släkt längre så klapparna ligger under granen.

Rim på klapparna eller bara juletikett?
Jag skulle vilja kunna säga att jag rimmar på mina julklappar då jag tycker riktigt mycket om det, men tiden brukar ha en tendens att springa iväg så det blir oftast bara juletiketter.

Jenny Nyström-jul eller amerikansk jul?
Jag har min egen variant :)

Fira jul hemma eller hos någon annan?
Jag firar jul antingen hemma hos min far eller hos min mormor och morfar. Jag hoppas dock att vi kommer fira jul hemma hos oss tillsammans med våra alla familjer när vi har köpt oss ett hus och fått barn.

Lussebulle eller pepparkaka?
Nybakta lussebullar är bland det bästa jag vet, men de måste vara nybakta. Uppvärmda lussebullar är ingen hit. Det blir därför mest pepparkakor för min del. (Eller saffransbullar)

Knäck med mandelhack i eller utan?
Jag brukar ha det i, men det är gott utan också.

Carolas eller Mariah Careys julsånger?
Carolas.

Äta först och klappar sen, eller klappar först och äta sen?
Jag tycker att man kan äta först och ta klapparna sen om det inte finns några barn med i bilden. Men om det är barn med och firar jul tycker jag att man tar klapparna först och äter sen. Då kan barnen äta snabbt och sedan återgå till sina klappar.. och alla kan vara nöjda och glada hela kvällen.

Julstjärnor eller hyacinter?
Båda såklart!

Julgranen in i stugan den 23:e eller granen in långt innan det?
Jag är uppväxt med att ta in och klä granen den 23:e, men här hemma tar vi fram granen kring lucia. Första året gjorde vi det för att vi knappt skulle få njuta av vår gran annars då vi inte är hemma i lägenheten över jul.. men efter ett par år börjar jag faktiskt gilla att ha julgranen framme länge. Det är så fint!

6 kommentarer:

Jul i laloland sa...

Håller med om det där med granen. Ja gär uppväxt likadant. den 23:e släpade mamma in granen som jag och morfar varit och huggit och så kläddes den. Det tog liksom hela dagen i anspråk för den ska vänja sig med temperatur etc. vilket var supermysigt. Men nu tar jag och sambon också fram granen i mitten av december. Jag kommer nog inte sluta med det nu, det är ju hur mysigt som helst =)

vitavillan sa...

Jättekul enkät!
Vi firar alla vår jul så olika och det är kul att höra hur andra gör. Vi tog också in granen den 23:e när jag var liten.
Nu gör vi det den 21:a eftersom jag och min man har förlovningsdag då.

Hanneles jul sa...

Jag har firat fin vegetarisk jul också, för att få riktigt gott, beställde jag många olika rätter från restaurang Solrosen. Annars gillar finnar kålrots- potatis och morotslåda på julen.

Julflickan sa...

Jul i laloland - Vad skönt att höra att jag inte är ensam som njuter av att ta fram granen tidigt. Det känns som lite halvfel att ta fram den sådär i mitten av december egentligen, men samtidigt tycker jag att julgranen är den absolut bästa julstämningsgivaren. Så jag tror att vår halvnya tradition att ta fram granen i mitten av december är här för att stanna! :)

Vita villan - Ja, jag tycker också det är riktigt roligt att se hur andra firar sin jul. Det skiljer sig ju en del åt :) Vilken fin tradition att ta fram julgranen på er förlovningsdag!

Hanneles jul - Vad lyxigt med restaurangmat till julen! :) Det har inte blivit så många vegetariska rätter på julbordet de sista åren då alla andra äter kött, men i år tänkte jag lobba för att få dit lite mer :)

Hannele sa...

Knytkalas, du får ta med själv :)

Julflickan sa...

Hannele - Jag står redan för all vegetarisk kost på vårt julbord, så det är redan mycket för mig att göra! :)