söndag 16 oktober 2011

Visste du det här om julkort?

Det första julkortet
Det första julkortet skapades faktiskt redan 1843 av konstnären John Callcott Horsley. Han anlitades av engelsmannen Henry Cole att tillverka ett julkort som var färdigt att skicka iväg. Kortet var en kombinerad jul- och nyårshälsning och innehöll hälsningen "A Merry Christmas and a Happy New Year to You". Julkortet delades dock aldrig ut utan visades bara upp som ett förslag. Det trycktes däremot upp tre år senare i en upplaga av 1000 exemplar som såldes i butiker i London. Endast ett (!) av dessa julkort existerar än idag. (Se bild nedan)


Det minsta julkortet
Världens minsta julkort är skapat med hjälp av nanoteknologi vid Glasgow Universitet. Det är så litet att det ryms på ett frimärke 8276 gånger. (Se bild nedan)


Det största julkortet
Världens största julkort skickades 1968. Det var hela 9600 meter långt och vägde 2 ton. Det skickades från hemväntande amerikanska soldater och var ägnat till deras kamrater i Vietnam. Den levererades i form av en pappersrulle med specialchartrat plan.

Det första julfrimärket
Det första julfrimärket släpptes i Kanada 1898. (Se bild nedan)


Ett annorlunda julkort
Ett av världens minsta julkort skickades till prinsen av Wales 1923. Själva kortet var ett risgryn och avsändaren hade lyckats få plats med adressen, en hälsning och en handtecknad bild.

Foton från: Första julkortet, minsta julkortet och första julfrimärket

4 kommentarer:

TinaGustafsson.com sa...

Vilken härlig information! Tänk att man får lära sig något nytt varje dag :-)

Tess sa...

Vad kul! Sånt hade man ju ingen koll på innan :) Mest impad blev jag nog av det största julkortet. Nästan en mil, känns ju helt otroligt!

Falksonchristmas sa...

Tack för infon, hade inte koll på allt detta så idag har jag lärt mig mer om Julen!!!

Emelies Christmas sa...

Så roligt att veta :D